top of page

Τα είπε στη Kati

20/01/2015

Πρέπει να πάει ένα μήνυμα σαφές στον πρόεδρο της Τουρκίας. Ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο - τουλάχιστον απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να θυμίσω παλαιότερη δήλωση του για ψήφισμα του Κοινοβουλίου, που είχε πει πως ήταν ένα ανισόρροπο κείμενο, ουσιαστικά στέλνοντας το μήνυμα σε όλους εμάς ότι είμαστε ανισόρροποι.

 

Το κείμενο αποτυγχάνει να κάμει οποιαδήποτε ουσιαστική αναφορά η ενίσχυση του τελευταίου ψηφίσματος του Κοινοβουλίου ενάντια στις παραβιά...σεις της ελευθερίας της έκφρασης στη Τουρκία, της καταπίεσης των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης. Αποτυγχάνει να κάμει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα του Ισλαμικού κράτους. Πως η Τουρκία ενίσχυσε, ή πως δεν προσπαθεί να καταστείλει αυτή την εγκληματική δραστηριότητα.

 

Για την Κύπρο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για την Αμμόχωστο. Υπάρχουν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών - το 550, που κάνει αναφορά για την υποχρέωση της Τουρκίας να αποδώσει τη πόλη στους κατοίκους της. Δεν κάνει καμία αναφορά στη λύση που αναζητούμε, δεν κάμνει καμία αναφορά στην απόσυρση στρατευμάτων και δεν υπάρχει σαφής καταδίκη της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Θέλω να σας πω κάτι για τους αγνοουμένους. Σε πολλά ψηφίσματα αυτού του Κοινοβουλίου έχει μπει η αναφορά ότι η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα στοιχεία της για να δούμε που υπάρχουν μαζικοί τάφοι.

 

Έδωσε λοιπόν τελευταίως, την τοποθεσία μαζικών τάφων και ιδού τι βρήκαν οι άνθρωποι που έψαξαν και έδωσαν στους συγγενείς των αγνοoυμένων. Σας παρουσιάζω συγκεκριμένη φωτογραφία. Ένα κομμάτι από την πάνω γνάθο, ένα κομμάτι από το δεξί γόνατο και δυο δάχτυλα των ποδιών. Αυτά έδωσαν στους συγγενείς των αγνοούμενων. Και αυτό θεωρείται επιστροφή οστών, χωρίς καμία αναφορά βέβαια στο πως επήλθε ο θάνατος αυτών των ανθρώπων.

 

Υπάρχει μια κοροϊδία στο θέμα των αγνοουμένων. Η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα αρχεία της και να μας πει που είναι οι μαζικοί τάφοι των νεκρών. Να μπορούν οι άνθρωποι που έχουν τους συγγενείς τους να τους θάψουν με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν. Είναι μεγάλη προσβολή να επιστρέφεις αυτά τα τέσσερα κόκκαλα και να τους λες ότι επιστρέφω τα οστά των νεκρών.

 

Μια τελευταία κουβέντα. Εμείς θέλουμε η Κύπρος να μετατραπεί μέσα από τη λύση, σε χώρο και χώρα σταθερότητας και πυλώνα ειρήνης που να συμβάλλει στην ευημερία των λαών όλης της περιοχής. Και προς αυτή τη κατεύθυνση θέλουμε να συμβάλουμε με τον καλύτερο και πιο έντονο τρόπο.

 

Και αν τον Κοινοβούλιο έχει κάτι να μας πει, ας μας το πει. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι τείνουν να διακινδυνεύσουν την ταυτότητα τους. Ήδη οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα στη περιοχή που υποχρεωτικά κατοικούν μετά το 1974. Είναι 100.000 ανάμεσα σε 500.000. Και οι Ελληνοκύπριοι χωρίς λύση θα το διακινδυνεύσουμε αυτό επίσης. Άρα η έγνοια μας για τη λύση είναι μεγίστη και θέλουμε τη συμβολή σας.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ep7isSO2gbs

Please reload

bottom of page