top of page

Απάντηση Χαν σε ερώτηση για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

13/01/2015

Σε ερώτηση που υπέβαλα σχετικά με την Έκθεση Προόδου της Ενταξιακής Πορείας της Τουρκίας για το 2014 απάντησε ο Επίτροπος κ. Χαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ερώτηση είχα αναδείξει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών υποθέσεων περιουσιών και αγνοουμένων, με την Τουρκία να μην έχει συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για αποζημιώσεις.

 

Επίσης είχαν αναδειχθεί οι ελλείψεις οι οποίες εμπεριέχονται στην Έκθεση Προόδου, στην οποία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο ενδιάμεσο ψήφισμα ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου 2014 της Επιτροπής Υπουργών για την Τουρκία.

 

Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι δεσμευτικές και η Τουρκία ως συμβαλλόμενο μέρος είναι δεσμευμένη να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Τονίζει επίσης ότι η ΕΕ έχει καλέσει επανειλημμένως την Τουρκία, όπως και στην τελευταία έκθεση προόδου, να εντείνει τις προσπάθειές της για εκτέλεση του συνόλου των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Για το ζήτημα της απουσίας αναφοράς για το ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών, αναφέρει ότι η μη αναφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών δεν είναι δεσμευτικές και προτεραιότητα στη Έκθεση Προόδου αποτέλεσε η συμπερίληψη των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, οι οποίες είναι δεσμευτικές.

 

Ο κ. Χαν έκλεισε την απάντηση του αναφέροντας ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το θέμα και τις εξελίξεις στο ζήτημα και θα υποβάλει σχετική έκθεση στο μέλλον.

Please reload

bottom of page