top of page

Σύλληψη Δημοσιογράφων στην Τουρκία

15/12/2014

Στις 14 Δεκεμβρίου 2014 η Τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους και συνέλαβε τουλάχιστο 25 άτομα, δημοσιογράφους, εκπροσώπους του τύπου και πρώην αστυνομικούς διοικητές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμένονται και περεταίρω συλλήψεις που θα ανεβάσουν τους συλληφθέντες γύρω στους 32.

Όλες οι συλλήψεις έχουν συνδεθεί με την πολιτική διαμάχη που εξελίσσεται στο εσωτερικό της Τουρκίας μεταξύ του Προέδρου Ερτογάν και του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκ...ία αποτελεί υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και μόλις τη προηγούμενη βδομάδα οι επίτροποι Mogherini, Hahn και Στυλιανίδης επισκέφτηκαν την Τουρκία. Μετά την επίσκεψη μάλιστα, ο κ. Hahn έκανε δηλώσεις εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι εντός της επόμενης Προεδρίας θα μπορέσει να ανοίξει ένα από τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

 

Με ερώτηση που κατέθεσα σήμερα ρώτησα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καταστήσει σαφές προς την Τουρκία ότι η ελευθερία του τύπου και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων αποτελούν βασικό συστατικό κάθε κράτους που θέλει να ονομάζεται δημοκρατικό και θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ;

2) Με ποιο τρόπο θα στείλει το μήνυμα στη Τουρκία ότι με αυτές τις ενέργειες θέτει η ίδια σε κίνδυνο την ενταξιακή της πορεία;

3) Αν προτίθεται να ενεργοποιήσει κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

 

Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή της Ερώτησης η Ομάδα της Ευρωπαικής Αριστεράς εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση για το ίδιο θέμα.

Please reload

bottom of page