top of page

Συνάντηση με Γιοχάννες Χαν

11/02/2015

Xθες απόγευμα συναντήθηκα με τον Γιοχάννες Χαν, Eπίτροπο Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης. Η συνάντηση κινήθηκε στα θέματα των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό μνημόνιο, το κυπριακό, καθώς και τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας.

 

Όσον αφορά την Ελλάδα o κος Χαν υποστήριξε πως ενώ είναι απολύτως αναγκαίο να βρεθεί ένας συμβιβασμός, την ιδία ώρα καθόρισε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για κάτι τέτοιο. Υπογράμμισε πως ακόμα και χώρες του νότου που πέρασαν από μνημόνιο... (πχ, Ιρλανδία) δεν αποδέχονται διαφορετική, όπως την χαρακτηρίζουν, μεταχείριση για την Ελλάδα.

 

Του τόνισα την γενικά λανθασμένη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική η οποία οδήγησε παρά πολλά εκατομμύρια πολιτών στην Ελλάδα αλλά και αλλού, στη φτώχεια. Υποστήριξε δε πως και μόνη η συζήτηση και η διαμάχη για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ αποδεικνύει το βάθος του προβλήματος και ταυτόχρονα το εύρος των λανθασμένων πολιτικών.

 

Όσον αφορά το κυπριακό η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, μέσα και από την άρση των επεμβάσεων της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ. Ο κος Χαν διατύπωσε την άποψη πως βλέπει την πιθανότητα νέων συνομιλιών περί τα τέλη Απριλίου. Επεσήμανα στον Επίτροπο ότι μια νέα αποτυχία στο κυπριακό δεν θα σημαίνει μόνο μονιμοποίηση και παγιοποίηση της διχοτόμησης αλλά και την έναρξη μιας νέας περιόδου φονταμενταλιστικής ισλαμοποίησης των κατεχομένων με προφανείς μεγάλους κινδύνους τόσο για την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη. Κυρίως βέβαια για τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

 

Για τη Τουρκία είπε πως η χώρα αυτή ενδιαφέρεται να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης, και πως οι Tούρκοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι ένα πολίτικο πρόβλημα (το κυπριακό) εμποδίζει αυτό το ενδεχόμενο. Του υπέδειξα το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν έχει τίποτε άλλο να κάμει για να άρει αυτό το εμπόδιο, παρά να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του κυπριακού. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κινηθεί ένα βήμα μπροστά για να συναντήσει το πραγματικό εμπόδιο στην ένταξη της, και που είναι η αρνητική θέση Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίες στον παρόντα χρόνο, κρύβονται πίσω από το κυπριακό.

 

Τέλος συμφωνήσαμε να κρατήσουμε συχνή επαφή.

 

Please reload

bottom of page