top of page

Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2014

12/05/2015

Επαναβεβαίωση της υποστήριξης για επανένωση της Κύπρου στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα εμπεριέχεται στη Έκθεση Προόδου που εγκρίθηκε πριν λίγο στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου. Σημαντικά στοιχεία που αφορούν την Κύπρο και τον αγώνα της εμπεριέχονται στην Έκθεση.

 

Καλεί την Τουρκία να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης με τρόπο αποδεκτό από όλους. Αναφορά υπάρχει και στο ζήτημα των αγνοουμένων όπου η Τουρκία πρέπει να συνδράμει με εποικοδομητικό τρόπο, με άνοιγμα στρατιωτικών αρχείων κλπ. Επιπρόσθετα καλείται η Τουρκία να προχωρήσει στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, όπως επίσης και την Συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

 

Αρνητικά σημεία μπορούν να σημειωθούν οι αναφορές για άνοιγμα κεφαλαίων ειδικά που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

 

Στην Έκθεση υπάρχουν και σημαντικές αναφορές για τα ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, το Κουρδικό όπου η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα ώστε να μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία.

 

Η ομάδα της Αριστεράς, της οποίας είμαι σκιώδης εισηγητής, τήρησε θέση Αποχής και επιφυλάσσεται να προτείνει τροπολογίες στην Ολομέλεια που θα ισχυροποιούν περαιτέρω την Έκθεση.

 

Please reload

bottom of page