top of page

Καταδίκη Μοχάμεντ Μόρσι σε θάνατο

18/05/2015

Το ζήτημα των θανατικών ποινών και της καταδίκης σε θάνατο του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, έθεσα με ερώτηση που απέστειλα σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, καταδικάστηκε στις 16 Μαΐου σε θάνατο από δικαστήριο του Καΐρου, για τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 καθώς και για συνωμοσία και αποδράσεις από φυλακές της χώρας.

Μαζί με τον Μόρσι, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο άλλα 100 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αξιωματούχοι της Αδελφότητας κάνουν λόγο για πολιτική ετυμηγορία και για ένα έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί με την εκτέλεση της θανατική ποινής.

Λαμβανομένου υπόψη της θέσης της ΕΕ ενάντια στις θανατικές ποινές, ρώτησα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν θα προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες για αποτροπή της; Εκτός αυτού, η Αίγυπτος αποτελεί κράτος το οποίο συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και στην οποία καθορίζονται συγκεκριμένοι κανόνες αναφορικά με το κράτος δικαίου.

Ρώτησα επίσης σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να σταματήσει η πρακτική των θανατικών ποινών σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα κράτη με τα οποία διατηρεί εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις;

Επισυνάπτω την σχετική ερώτηση.

Please reload

bottom of page