top of page

Κατάληψη Παλμύρας από "Ισλαμικό Κράτος"

21/05/2015

Την αναγκαιότητα της προστασίας των πολιτών, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της πόλης Παλμύρας έθεσα ενώπιον της Ύπατης Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνί.

 

Με ερώτηση που απέστειλα σήμερα ρώτησα την Ύπατη Εκπρόσωπο πως σκοπεύει να δράσει η ίδια αλλά και η Ένωση ώστε, με πολιτικά μέσα, να προωθηθεί τόσο η προστασία των πολιτών όσο και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και των μνημείων της πόλης.

 

Η ιστορική πόλη Παλμύρα της Συρίας έχει καταληφθεί από μαχητές του 'Ισλαμικού Κράτους'. Η πόλη αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ήδη εκφράζονται φόβοι τόσο από κυβερνητικές πηγές της Συρίας όσο και αξιωματούχους της UNESCO ότι μπορεί να προκληθούν καταστροφές στα αρχαία μνημεία και τεχνουργήματα.

 

Το 'Ισλαμικό Κράτος' έχει ήδη αναπτύξει φήμη αναφορικά με την καταστροφή αλλά και την πώληση αρχαίων θησαυρών στις πόλεις που έχει κατακτήσει. Αυτό δημιουργεί περεταίρω ανησυχίες στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας για το μέλλον της πόλης και των μνημείων της.

 

Επισυνάπτω την σχετική ερώτηση.

Please reload

bottom of page