top of page

Δραγασάκης στο Συνέδριο της Αριστεράς

02/06/2015

Αθήνα 2/6/15.
Γρήγορες σημειώσεις
.

 

Περιεχόμενο συμφωνίας που επιδιώκουμε και προοπτικές:


Στόχος να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Μέλημα μας όχι μόνο οι οξύτατες ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά όλων των λαών της Ευρώπης. Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων.

 

Που βρισκόμαστε:
Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι απολύτως ώριμες. Είμαστε έτοιμοι για ότι απαιτηθεί. Εννοώ έχουμε απαντήσεις και προτάσεις.

 

Ο διεθνής τύπος αναφέρει σήμερα ότι αναμένεται τελεσίγραφο. Απαντάμε ότι η Τρόικα τέλειωσε. Και ο εκβιασμός . Τέλειωσε η εποχή που παίρνονταν αποφάσεiς χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Η εντολή μας από το λαό είναι για μια συμφωνία έντιμη. Ούτε ρήξη! Έχουμε την στήριξη του ελληνικού λαού. Ναι στους συμβιβασμούς, όχι στα τελεσίγραφα.


Η καθυστέρηση δεν είναι ευθύνη μας. Εμείς ζούμε σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού.

 

Αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη συμφωνία:
Τι επιδιώκουμε; Να τελειώσει ο οικονομικός στραγγαλισμός. Δεν ήταν επιτυχές το πρόγραμμα. Ήταν μνημείο αστοχιών. Πληρώναμε με φόρους και περικοπές. Είχαμε μισό δις έλλειμμα όταν αναλάβαμε.

Εντατικοποιήσαμε τις εισπράξεις.

 

Τι επιδιώκουμε:
1. Λήξη περιόδου μαρτυρίου
2. Όχι βραχύβια συμφωνία . Να έχει βάθος. Να μην έχουμε ξανά τα ιδία.
3. Όχι μέτρα υφεσιακά. Συμφωνία να λειτουργεί ως γέφυρα προς ανασυγκρότηση. Γενική.
4. Η συμφωνία δεν μπορεί να αγνοεί το χρέος . Συμφωνία με σαφή οδικό χάρτη .
5. Σε χαμηλά πλεονάσματα . Ως τώρα δέσμευαν τη χωρά σε εξωπραγματικά πλεονάσματα . Κάτω από ένα τοις εκατό για το 2015 και στη συνεχεία λίγο πιο πάνω.
6. Επενδύσεις. Για μείωση ανεργίας. Χρειάζεται διπλασιασμός αναπτυξιακών έργων. Με ορίζοντα πενταετίας 100 δις σε αναπτυξιακά έργα. Έχουμε ενδιαφέρον για επενδύσεις. Και από ευρωπαϊκά ταμεία. Και απο προγραμμα Γιούνκερ που παρά τις κριτικές μπορεί να αξιοποιηθεί.
7. Συνειδητά εργαζόμαστε για όλους τους λαούς. Να ανοίξουμε το δρόμο για υλοποίηση ενός προγράμματος για να πάμε σε νέα εποχή. Ένα καλό είναι που το θέμα μας έγινε παγκόσμιο θέμα . Είμαστε βάσει ερευνών του ΟΟΣΑ πρώτοι σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων . Ήταν όμως μεταρρυθμίσεις που έφεραν ανισότητες. Ναι λοιπόν στις μεταρρύθμισε που απελευθερώνουν ανάπτυξη και ισότητα . Λέμε ναι και θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη.
8. Φορολογικό σύστημα, διαφθορά. Μέχρι τώρα εφαρμόστηκε ένας δαπανηρός για την Ευρώπη τρόπος αντιμετώπισης του χρέους. Δανειζόμαστε για να πληρώσουμε δάνεια.

 

Η πρόταση μας:
Αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων. Αν τα ελληνικά ομολόγα περάσουν στον ESM τότε θα μειωνόταν δραστικά το χρέος. Τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε χωρίς νέα δάνεια.


Υπάρχουν και άλλες λύσεις. Ρήτρα ανάπτυξης. Τα επιτόκια να είναι μακροχρόνια σταθερά. Ζητούμε πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Για αμοιβαιοποίηση του χρέους.

 

Λίγες λέξεις για τον Σύριζα:
Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Βασικός κορμός ο Σύριζα. Αν αντί να αλλάξουμε την εξουσία ενσωματωθούμε σ' αυτήν, θα είναι ήττα για εμάς και για εσάς.
Είμαστε μια πολιτική δύναμη βασισμένη σε αξίες της αριστεράς. Να κινητοποιήσουμε δυνάμεις.


Να επηρεάσουμε γενικά την Ευρώπη. Δεν είμαστε δούρειος ίππος όπως μας κατηγόρησαν. Δεν κρύβουμε τίποτα. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πέρα από τη σοσιαλδημοκρατία και τις δεξιές κυβερνήσεις. Ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να γίνουμε μια ακόμα εκδοχή αριστερών κυβερνήσεων που υλοποίησαν δεξιά προγράμματα.

Please reload

bottom of page