top of page

Δηλώσεις Επιτρόπου G. Oettinger

17/09/2014

Πόσο σημαντικά είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ και ποιός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς τους στην Ευρώπη? Το ερώτημα αυτό απηύθυνα στον Επίτροπο Ενέργειας, G. Oettinger, στο πλαίσιo Συνεδρίου για την Ενέργεια που έγινε χθες σ...το Στρασβούργο.

 

Απαντώντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε αρχικά πως η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις διαδικασίες εξόρυξης και αδειοδότησης των υδρογονανθράκων που ακολουθεί η κυπριακή δημοκρατία και όπου δύναται προσφέρει τις υπηρεσίες της. Συμπλήρωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά το είδος της υποδομής με το οποίο η Κύπρος θα αποφασίσει να κινηθεί για την καλύτερη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Και ότι αυτό ακριβώς το ζήτημα συζητήθηκε στην τελευταία Διάσκεψη στην Μάλτα που έγινε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Δεν απάντησε μεν άμεσα στο ερώτημα για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη ωστόσο δήλωσε τα ακόλουθα. Oι τελευταίες εξελίξεις και η αστάθεια που επικρατεί στο Βόρειο Ιράκ και την Ουκρανία και το μείζον ζήτημα ασφάλειας που προκύπτει για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, αναδεικνύει πλεονεκτήματα που προσφέρει παραδείγματος χάριν η χερσαία μεταφορά φυσικού αερίου. Μέσω αγωγών σε αέρια μορφή από το Αζερμπαϊτζάν (μέσω Τουρκίας) και Ελλάδας στην Ευρώπη. Το θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, είπε, μπορεί να είναι προς όφελος όλων (win-win) και τα κοιτάσματα αυτά μας δίνουν τεράστιες δυνατότητες για να συμπληρώσουμε μεσοπρόθεσμα τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

 

*Η παρέμβαση μου έγινε χθες στο Συνέδριο "ΕU40 - Global and European Energy Balances, Sustainability and Security towards 2040"

Please reload

bottom of page