top of page

Συλλήψεις Κούρδων δημάρχων στην Τουρκία

21/08/2015

Οι προχθεσινές συλλήψεις Κούρδων δημάρχων στην Νοτιοανατολική Τουρκία αποτελούν επιστέγασμα της γενικότερης μαζικής καταστολής ενάντια στους Κούρδους που εξαπόλυσε η Άγκυρα μετά τις 20 Ιουλίου. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους εκατοντάδες πολίτες, στρατιώτες και αντάρτες. Άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί και γύρω στους 500 έχουν προφυλακιστεί. 

Αναλυτές θεωρούν ότι η αλλαγή στάσης του Ερτογάν οφείλεται από την μια στην επιτυχία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) να ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο του 10% στις τελευταίες εκλογές καθώς και στην αποτυχία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΠ) να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Έτσι, με την πρόφαση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ο Ερτογάν πυροδοτεί τον εθνικισμό, ελπίζοντας σε μείωση των ποσοστών του HDP κάτω από το 10%, ώστε το ΑΚΡ να ξαναπάρει αυτοδύναμα την εξουσία.

Και όλα αυτά λίγες μόνο μέρες μετά την συνομιλία της Επιτρόπου Μογκερίνι με τον Α. Νταβούτογλου (25/07/2015) και την δήλωση της για τη θεμελιώδη σημασία της διατήρησης της κουρδικής ειρηνευτικής διαδικασίας και την ανάγκη αποφυγής μέτρων που την θέτουν σε κίνδυνο.

Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα έθιξα με ερώτηση που απέστειλα σήμερα ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ ζητώντας να μάθω πως η Επιτροπή αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία καθώς και αν προτίθεται να καταδικάσει αυτό το νέο όργιο βίας, ως επαίσχυντο τρόπο πραγμάτωσης ευτελών πολιτικών επιδιώξεων. Επιπρόσθετα, ζήτησα από την Επιτροπή να μου απαντήσει αν θεωρεί ότι η μέχρι στιγμής παρουσία του HDP στο πολιτικό σκηνικό είναι θετική και απαραίτητη όχι μόνο για την κουρδική ειρηνευτική διαδικασία αλλά και τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Επισυνάπτω την σχετική ερώτηση.

Please reload

bottom of page