top of page

Δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη στην Αίγυπτο

1/09/2015

Στις 29.08.2015 τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη τριών ετών στην Αίγυπτο. Οι Peter Greste (Αυστραλός), Mohamed Fahmy (Καναδός) and Baher Mohamed (Αιγύπτιος) κρίθηκαν ένοχοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Είχαν αρχικά συλληφθεί το 2013, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τις ταραχές που ακολούθησαν την αποπομπή του τότε προέδρου Μόρσι.

 

Πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 7 και 10 ετών με την κατηγορία ότι με τα ρεπορτάζ τους στήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι καταδίκες τους ακυρώθηκαν τον Ιανουάριο 2015 και είχαν απελευθερωθεί το Φεβρουάριο περιμένοντας να δικαστούν εκ νέου. Στο διάστημα μέχρι την νέα δίκη ο Peter Greste εκδιώχτηκε από την Αίγυπτο και έτσι καταδικάστηκε ερήμην. Οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μετά τη δίκη.

 

Η Συνθήκη της ΕΕ καθιστά σαφές ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι οι κατευθυντήριες αρχές για όλες τις δράσεις της ΕΕ. Μάλιστα η Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) αναβάθμισε τα ανθρώπινα δικαιώματα ως στόχο τόσο της ΚΕΠΠΑ όσο και της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ.

 

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας στην οποία καθορίζονται συγκεκριμένοι κανόνες αναφορικά με το κράτος δικαίου.

 

Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης έθεσα με ερώτηση που απέστειλα σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ερώτηση μου ζήτησα να ενημερωθώ σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ για άμεση ακύρωση της ποινής και απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων που είναι υπό κράτηση.

 

Επισυνάπτω την σχετική ερώτηση.

Please reload

bottom of page