top of page

Ζήτημα μαθητών της Συρίας

17/09/2015

Η παιδεία αποτελεί αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι χωρίς εξαιρέσεις. Είναι επίσης τραγικό να χάνονται γενιές που αποτελούν το μέλλον κάθε λαού. Ειδικά στη Συρία που βασανίζεται από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο, αυτή η γενιά αποτελεί τη γενιά που θα καλεστεί να ανοικοδομήσει τη χώρα από τις στάχτες της όταν θα επέλθει η ειρήνη.

 

Σε ανακοίνωση της UNICEF ημ. 15 Σεπτεμβρίου αναδείχθηκε το θέμα της συμμετοχής των νέων σε σχολεία στη Συρία και η κατάσταση των σχολικών μονάδων. 2 εκατομμύρια μαθητές δεν θα έχουν την δυνατότητα να πάνε σε σχολείο και άλλες 400 χιλιάδες κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και του εκτοπισμού. 

 

Πάνω από 5000 σχολεία έχουν καταστραφεί, και μόνο το 2014, τουλάχιστο 60 σχολεία έχουν δεχτεί επιθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις και σκόπιμα. 20% των παιδιών αναγκάζονται να περνούν μέσω πυρών για να πάνε σχολείο. Ωστόσο αυτό καταδεικνύει και την επιμονή τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους.

 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στη Συρία έθεσα με ερώτηση που απέστειλα σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζήτησα να μάθω πως η ίδια προτίθεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ποια είναι η δική της οικονομική συμβολή προς το έργο που παράγει η UNICEF. 

 

Σημειώνω ότι η UNICEF έχει αναλάβει ένα μεγάλο έργο ώστε να παράσχει τα βασικά στους μαθητές και να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σχολεία όσους έχουν εγκαταλείψει. Στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι χρειάζεται 12 εκ. δολάρια άμεσα και 68 εκ. μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να μπορεί να συνεχίσει το έργο της.

 

Επισυνάπτω την σχετική ερώτηση.

Please reload

bottom of page