top of page

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε πρόταση για έκτακτη συζήτηση για την Τουρκία

14/10/2015

Ζήτησα σήμερα, έκτακτη συζήτηση για την κατάσταση στη Τουρκία, όπως αυτή δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία εκατό και πλέον ανθρώπων στην Άγκυρα, αλλά και μετά από δεκάδες άλλους θανάτους Κούρδων στο Ντιγιαρμπακίρ ένεκεν βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας!

 

Η πρόταση μου έγινε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς κατά την έναρξη της μίνι Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Τέθηκε σε ψηφοφορία και απερρίφθη από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με εξαίρεση της Ομάδας της Αριστεράς.

Στην τοποθέτηση μου τόνισα ότι:

''Θα ήταν μεγάλο λάθος αυτής της ολομέλειας να δει αυτό το θέμα ως μια άλλη επίθεση αυτοκτονίας. Η εκατόμβη των νεκρών μας υποχρεώνει να δούμε προς τα που οδεύει η χώρα αυτή, μετά από το αίμα τόσων νεκρών, αλλά και με τόσους άλλους νεκρούς τους τελευταίους μήνες μεταξύ τούρκικών δυνάμεων και των Κούρδων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να συζητήσει το θέμα αυτό σε βάθος, εκτάκτως και σήμερα.

 

Δεν παίρνω το λόγο ως κάποιος που θέλει να αδικήσει τη Τουρκία. Αντίθετα θα έχουμε όλοι όφελος από μια έγκαιρη και σε βάθος συζήτηση του ζητήματος. Η διχόνοια που ελλοχεύει στη χώρα μπορεί να την σπρώξει προς το χάος και εμείς πρέπει να αντιστρατευτούμε αυτή τη πορεία. Η έκφραση αλληλεγγύης προς τους Τούρκους πολίτες και η ενός λεπτού σιγή που δεν έχουμε κάνει δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να αποφύγουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση.

 

Στόχος μας πρέπει να είναι να αποφύγουμε μετά τον Αραβικό χειμώνα τον πιθανό Τούρκικο χειμώνα. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σημαίνει αυτό.''

Please reload

bottom of page