top of page

Συνάντηση του Προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας

13/10/2015

Οι τελευταίες πολύνεκρες εκρήξεις στην Άγκυρα και οι μετέπειτα βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας στο Ντιγιαρμπακίρ που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων κούρδων επιβεβαιώνουν ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας κρίσης. Για να μην πω χάους.

 

Έχω δηλώσει ξανά ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι η διαχείριση του μεγέθους της απέναντι στους γείτονες της μα πάνω απ' όλα απέναντι στους ίδιους του πολίτες της. Ή καλύτερα τους λαούς που συνθέτουν το μωσαϊκό που ονομάζουμε Τουρκία. Δηλαδή του Τούρκους, τους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τους Αρμένιους, τους Χριστιανούς. Και δυστυχώς το πρόβλημα μεγεθύνεται επικίνδυνα όταν στο πηδάλιο της εξουσίας είναι ο Ερτογάν.

 

Η σημερινή μου συνάντηση με τον Osman Işçi, ηγετικό στέλεχος της τουρκικής Οργάνωσης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την οποία με ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις πριν αλλά μετά τα συμβάντα της Κυριακής απλώς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μου. Η ελλιπής προστασία του χώρου της ειρηνικής διαδήλωσης, η συλλήψεις δεκάδων κούρδων διαδηλωτών αμέσως μετά την έκρηξη, οι αεροπορικές επιθέσεις στο Ντιγιαρμπακίρ αλλά και η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας στην διαχείριση της κρίσης έχει εκτραχύνει κατά πολύ την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

 

Η Τουρκία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίκτυ προστασίας από κάτω!

 

Κάποιος λογικά θα διερωτηθεί ποιος κερδίζει από αυτή την έκρυθμη κατάσταση; Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτοί που σίγουρα χάνουν είναι οι πολίτες της χώρας.

Είναι για αυτό τον λόγο που ζήτησα εκ μέρους της Aριστεράς έκτακτη συζήτηση για την Τουρκία στην αυριανή μίνι Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι η συζήτηση θα παρθεί με ψηφοφορία κατά την έναρξη αύριο της Ολομέλειας μετά από την υποστηρικτική κατάθεση της πρότασης μου.

 

Τέλος μαζί με τον Osman Işçi συζητήσαμε επίσης τρόπους οργάνωσης περαιτέρω επαφών με οργανωμένα σύνολα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών κατά την επικείμενη επίσκεψη μου στην Τουρκία όπου θα είμαι παρατηρητής των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Σημειώνω ότι η πρόσκληση για την επίσκεψη στην Τουρκία έγινε από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

 

* Η σημερινή συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του Προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας.

Please reload

bottom of page