top of page
Search
  • takishadjigeorgiou

Τάκης βραβεύει Αλή και Τάκη


"Νομίζω δεν χρειάζονται πολλά στο να επεξηγήσει κανείς γιατί αυτή η πρόταση προς τους δύο Κύπριους. Έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο υπέρ της αναστήλωσης μνημείων, αλλά δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ανασυντίθενται οι πέτρες και στήνονται ξανά πίσω τα μνημεία. Είναι το τι κρύβεται από πίσω, το τι υπάρχει από πίσω, που είναι ασφαλώς τα ψηφιδωτά της κυπριακής ιστορίας. ​

Είναι γιατί αναστηλώνουν την πεποίθηση και την πίστη ότι μαζί μπορούμε.

Είναι γιατί εκπέμπουν την δυνατότητα της συνεννόησης, γιατί καταφέρνουν μέσα από πολλές δυσκολίες που προέρχονται από την ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας να βρίσκουν κοινή γλώσσα και να αγωνίζονται ν

α βρουν τους πόρους να εργαστούν νυχθημερόν για να στήσουν ξανά, επαναλαμβάνω, το ψηφιδωτό της κυπριακής ιστορίας.

Η τιμή αυτή δεν είναι κυρίως τιμή που απονέμεται προς τους ίδιους. Θεωρώ ότι περισσότερο τιμή αξίζει στους απονέμοντες, και εννοώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί το λέω αυτό;

Διότι όταν τιμάς ανθρώπους υπέρτερης αξίας από τον Θεσμό που υπηρετείς, και είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει τώρα, η τιμή πηγαίνει περισσότερο σε αυτόν που αποφασίζει να αποδώσει αυτή την τιμή.

Αγαπητοί φίλοι, πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα είναι η ιστορία μας και το μέλλον μας. Και θα κλείσω με δύο αναφορές για την Κύπρο και το μέλλον της.

Είμαστε σε συνομιλίες για το κυπριακό που έχουν προοπτικές για τους λόγους που πάρα πολλοί και πάρα πολλές φορές έχουμε εξηγήσει δημοσία, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες.

Θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι και προσεκτικοί. Τα 41 χρόνια που πέρασαν μπορεί να βαραίνουν πάνω στο αποτέλεσμα της λύσης αλλά είναι πεποίθηση μου ότι και τα 41 χρόνια που έπονται πρέπει να παίξουν ένα ρόλο στο ποια θα είναι αυτή η λύση.

Εννοώ δηλαδή ότι θα πρέπει να την κοιτάξει και ο άνθρωπος που θα κατοικεί εδώ το 2056 και να πει, ναι, αυτοί οι άνθρωποι έλαβαν υπόψη την υλή που επικάθισε πάνω στην ιστορία από τα γεγονότα του 1974 και από τον χρόνο που παρήλθε, αλλά έλαβαν υπόψη και τους ανθρώπους του μέλλοντος.

Γιατί η λύση δεν θα αφορά κυρίως τους παρόντες. Τους ζώντες. Θα αφορά αυτούς που έρχονται και πρέπει η ματιά μας να είναι σε αυτούς που έρχονται.

Εμείς καλούμε τους δύο ηγέτες να είναι προσεκτικοί και προσηλωμένοι γιατί παιγνίδια δεν σηκώνει πλέον αυτή η υπόθεση. Να συγκεντρωθούμε όλοι στο έργο που έχει ο καθένας να επιτελέσει για να αποδώσουμε στους κύπριους που έρχονται μια πατρίδα που τους αξίζει. Όπως αξίζει σε κάθε παιδί που γεννιέται σε αυτόν τον πλανήτη.

Με αυτά θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας, να συγχαρώ ξανά του δύο τιμωμένους και να τους πω ότι θα τους περιμένουμε στις Βρυξέλλες για να γίνει η επίσημη απονομή. Και να σας πω, πως με μια ματιά που έριξα στους υπόλοιπους τιμωμένους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και χωρίς να υποτιμώ κανένα, νομίζω ότι η δική μας πρόταση, οι δικοί μας τιμώμενοι, αναδεικνύεται στην κορυφή των τιμωμένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέτος.

Συγχαρητήρια ξανά και να είστε καλά όλοι."


2 views0 comments
bottom of page